Pauninmaalla pienet asiat ovat isoja elämyksiä

Pimeys valloittaa kovaa vauhtia yhä suuremman osan päivästä. Meistä useimpiin sillä on lamaannuttava vaikutus, mutta Rehakan Pauninmaalla pimeyttä suorastaan juhlistetaan. On aika jokasyksyisten Pimeätapahtumien sarjan, jolloin elävät tulet syttyvät sunnuntaisin 8.-22.10. syksyistä metsää valaisemaan.

Tarjolla on mm. pimeävaellus otsalampun valossa, upea valaistu kallioseinämä, roihuavat puujuurakot, pikkuisille pimeäongintaa ja jännitysluola sekä tietenkin kodassa nuotiotulen tunnelmaa, kahvia, makkaraa ja donitseja.

Kielekelaavu vai roihuavat kannot
Kielekelaavu vai roihuavat kannot

Vaikka syystapahtumia vietetäänkin pimeydessä, luontokohde on niin upea, että sitä kehtaa esitellä myös päivänvalossa. Pauninmaalla on kaksi poikkeuksellisen jyrkkää lohkareista kallioseinämää, joista toisen alta löytyy mahtavalla kivilipalla varustettu kieleke. Noista kallioista kaikki alkoikin.

IMG_0899
Kallio kutsuu matkaajaa pysähtymään hetkeksi ja nauttimaan
IMG_0929
Kallioseinämää

– Perin alueen aikanaan enoltani ja koska se on niin poikkeuksellinen, kohdetta teki mieli jotenkin esitellä muillekin, kertoo Pauninmaan isäntä Veikko Liimatainen.

Ensin Veikko pohti vuokramökkien rakentamista tekolammen rannalle, mutta niin pienen veden vetovoima tuskin olisi riittänyt järvenrantalomailusta haaveileville. Pikkuhiljaa, alkaen vuodesta 1987 Pauninmaasta alkoi kehittyä luontoelämyskohde.

Veikko
Veikko Liimatainen

– Toiset lähtee töiden jälkeen golfaamaan, mä tulin vuosikaudet tänne tätä rakentelemaan, Veikko naurahtaa.

IMG_0984

Nykyään hän myös asuu Pauninmaan vieressä ja koska palkkatyö ei enää vie aikaa sitä riittää luontokohteelle enemmän.

Ensimmäisiä ryhmäretkeläisiä Pauninmaalla oli oman tyttären koululuokka, joka paistoi avotaivaan alla makkaraa. Tätä nykyä alueen katosten alle ja kodan suojiin mahtuu isompikin ryhmä nokipannukahveja juomaan. ”Ohoh mikä paikka”, pääsee monen ensikertalaisen suusta.

Kahvit tulevat nykyään mukavasti sisätiloissa
Kahvit tulevat nykyään mukavasti kodan suojassa

Yleisölle Pauninmaa on avoinna syksyn ja talven tapahtumien aikaan, ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Talvitapahtumien vetonaulana on m. 40 metriä pitkä liukumäki, josta ei lapsia tahdo saada pois.

– Täällä on vietetty polttareita, läksiäisiä ja tyhy-päiviä, käyty luokkaretkellä ja vietetty iltaa, joskus yhteistyössä lähellä sijaitsevan Willa Göösin kanssa.

IMG_0893

Vierailu ohjelmineen ja ruokailuineen räätälöidään kullekin ryhmälle sopivaksi, pääosassa on kuitenkin aina luonto.

Isäntä toivoo, että tukka putkella kellon kanssa kilpaa juokseva nykyihminen osaisi välillä rauhoittua ja nauttia kiireettömyydestä, hiljaisuudesta, luonnosta ja vaikka siitä pimeydestä. Siihen kaikkeen Pauninmaalla on mitä parhaimmat puitteet.

IMG_0979
Kuvat (yökuvaa lukuunottamatta): Milaja Rantanen

IMG_0993

Luontokohde Pauninmaan sivuille pääset seikkailemaan tästä