Leppäkosken seurakuntatalolla tömisee taas lasten jalat

25.2.1923 Leppäkoskella oli juhlapäivä, kun E.A.Tolpon piirustusten mukaan talkoilla tehty kaunis seurakuntatalo vihittiin käyttöön. Leppäkoskelaiset olivat jo pitkään kaivanneet omaa rukoushuonetta, sillä kirkko oli vaikean taipaleen takana. Toive toteutui, kun Leppäkosken kartanon silloinen isäntä Emil Sipilä lahjoitti talolle tontin.

Leppakoskisrktalo

Taloa isännöinyt seurakuntayhdistys toimi aktiivisesti aina 1960-luvulle asti, jolloin se lopetettiin kylän hiljentymisen myötä. Leppäkoski hiljeni tiilitehtaiden toiminnan hiipuessa. Talo luovutettiin Janakkalan seurakunnalle, jonka käytössä se oli vuoden 2014 toukokuulle saakka. Käyttö oli lopulta kuitenkin vähäistä ja iäkäs rakennus kunnostuksen tarpeessa, joten seurakunta päätti myydä kiinteistön.

Nyt kaunis talo vastaa toistamiseen hämäläisten toiveisiin. Se on Hämeenlinnasta Leppäkoskelle muuttaneiden Huuskosten koti. Uusperheen katon alla on parhaimmillaan 8 lasta, joten tilaa tarvitaan.

WP_20170627_15_49_12_Pro

Salin sohvalla vasemmalta Aida, Manu, Miko, Tiia ja Mika.

– Aloitimme syksyllä 2013 etsimään uutta – tai oikeastaan siis vanhaa – isoa hirsitaloa ja kun sellaista ei Hämeenlinnasta löytynyt laajensimme etsintäsädettä ja löysimme tämän myynti-ilmoituksen, Mika Huuskonen kertoo.

He tekivät talosta tarjouksen, joka hyväksyttiin ja kaupat saatiin sovittua pitkällisen, kirkkohallituksenkin kautta kiertäneen prosessiin päätteeksi. Talosta oli jo ehditty sopia kahdet kaupat, mutta molemmat ostajat perääntyivät.

–   Ei se meitä pelottanut, kummallakin oli syynsä. Itselläni on sen verran kokemusta rakennuksista ja rakennusalasta, että kuntotutkimuksen ja omien havaintojen perusteella ei ollut mitään syytä epäillä mitään katastrofaalista vikaa, Mika kertoo.

Eikä sellaista olekaan tullut vastaan. Vanha on toki vanha ja remonttia riittää, ehkä loppuelämäksi.

WP_20170627_15_08_45_Pro

–  Tämä on pitkä projekti, emme aio stressata sillä, että johonkin määräaikaan mennessä pitäisi olla valmista, tehdään nurkka kerrallaan ja silloin kun hyvältä tuntuu, Tiia Huuskonen sanoo.

Yläkerrassa on jo pinnat uusittu, siten että lapset ja nuoret ovat päässeet rakentamaan sinne oman valtakuntansa. Keittiö on freesattu ja ulkoverhouksen uusiminen aloitettu. Listalla on myös katon huoltomaalaus ja lämmityksen vaihtaminen öljystä maalämpöön.

sali2

Alakerran kaikki seinät on aikanaan ajan tapaan levytetty ja lattialaudat peitetty muovimatoin. Kaunista hirttä on tarkoitus kuoria lisää esiin ja paljastaa lautalattiat. Kunhan keritään.

–  Olihan meillä alkuunsa vähän kunnianhimoisempi aikataulu, mutta kun ensin syntyi Aida 2014 ja 2016 Miko, niin remontit saivat vähäksi aikaa jäädä, kun tässä on hyvä asua näinkin.

Nyt voi jo hymyillä muistoille ensimmäisestä kesästä, jolloin iso sali oli lattiasta kattoon täynnä tavaraa ja tavaravuorien välissä kulki vain kapeita polkuja.

vintti

Vintillä paljastuu miten massiivisten hirsien varaan talo on rakennettu.

Tässä perheessä arjen ja remontit katkaisee tiuhaan myös juhlat, kun ristiäisten lisäksi jonossa on niin rippi- kuin yo-juhlia. Isossa talossa on ehditty viettää jo lähisuvunkin juhlia. Tilaa on avoullakko mukaan lukien noin 500 neliötä.

Tiia naurahtaa saavansa usein kuulla, että hyvähän teidän on kun isossa talossa on paljon huoneita, mutta ei niitä itse asiassa ole montaa, ne ovat vain niin isoja. Olohuoneena toimiva entinen seurakuntasali nielaisee kivutta kaksi sohvaryhmää, kaksi pöytäryhmää, pianon, kangaspuut ja kotitoimiston.

WP_20170627_16_01_26_Pro

Leppäkoskelle Huuskoset ovat kotiutuneet hyvin, ilmapiiri kylällä on postiviinen.

– Minulla on sellainen tunne, että täällä kaikki haluavat tehdä töitä oman kylän eteen, Tiia sanoo.

Ihan vieressä on niin koulu, uimaranta, jääkiekkokaukalo kuin hiihtoladutkin. Vain lumi on puuttunut viime vuosina.

– Pojat ovat joskus kontanneet kotoa luistimet jalassa jääkiekkoa pelaamaan, kun eivät ole löytäneet teriin suojia, Tiia nauraa.

WP_20170627_16_05_23_Pro

Talon uusin asukas on aika hurmaava sekin.

Jokainen vanhassa talossa asuva tietää, että kyseessä ei ole ainoastaan asumismuoto vaan myös elämäntapa, joka ei päästä helpolla. Silti se on monelle, kuten Huuskosille tietoinen valinta.

– Vanhassa talossa vaan ON erilainen henki ja fiilis, Tiia sanoo.

– Ja historia, Mika täydentää.

Historiasta puheenollen Huuskoset kaipaisivat talostaan vanhoja valokuvia. Siellä on esimerkiksi vietetty lukuisia juhlia ja muita tilaisuuksia, joissa on hyvinkin saatettu kuvata paljonkin.

Jos sinulla on tietoja seurakuntatalon vanhoista valokuvista tai muita muistoja talosta, ota yhteyttä! mhuuskonen@hotmail.com