Iso perhe viihtyy Turengin Kyterissä

Riikka ja Mika Sipilä lapsineen ovat asuneet kesäkuusta 2015 lähtien Turengissa Kyterin uudella asuntoalueella. Paikka on noin kilometrin päässä Turengin keskustasta Lammintien varrella.  Kokemusta rakentamisesta heille on kertynyt jo kolmen talon verran, joten uusimman kodin tekeminen sujui rutiinilla ja ilman tiukkoja aikatauluja. Rakentaminen Kyterissä alkoi heinäkuussa 2014

Sipilät rajattu

– Teimme itse niin paljon kuin mahdollista. Sähkö- ja putkityöt sekä muut pakolliset ammattimiesten työt teetimme ulkopuolisella työvoimalla, sanoo Mika Sipilä. Sukulaiset auttoivat myös jonkin verran.

keittiö

olohuone

Talon runko on torniolaisen Mittava Koti -firman tuotantoa, mutta ei valmispaketti. Sipilät suunnittelivat kaksikerroksiseen taloonsa tilavan pohjaratkaisun itse ja talotehdas viimeisteli piirustukset.

pihalta

– Valitsimme Kyterin alueen siksi, että tämä on lähellä kaikkia meille tärkeitä paikkoja. Neljästä lapsestamme vanhin on lukiossa, toinen yläkoulussa, kolmas alakoulussa ja nuorin päiväkodissa.

yläaulan sohvalla

– Itse käyn töissä terveyskeskuksen sairaalassa ja haaveeni kävelymatkasta töihin on toteutunut. Kaupat ja muut palvelut ovat myös lähellä. Perheen isä tosin käy töissä Lahdessa, Riikka Sipilä sanoo.

Kukat pieni Sipilä

Riikka ja Mika Sipilä ovat saaneet hyviä kokemuksia kunnan rakennusvalvonnasta.

– He ovat tiukkoja jossakin asioissa, mutta se on pelkästään hyvä, Mika Sipilä toteaa.

Molemmat kiittelevät sitä, että rakentamiseen liittyvät erilaiset luvat ovat hoituneet nopeasti.

Riikka keittää kahvia

pun seinä

Sipilän perheen ensimmäinen omakotitalo sijaitsi Turengin Kauriinmaalla. Seuraavan kodin perhe rakensi Harvialan alueelle. Kun Harvialan talo jäi pieneksi lapsiluvun lisäännyttyä, tuli eteen kolmannen kodin hankkiminen.

yksityiskohta

– Ensin suunnittelimme erään ison vanhan talon kunnostamista. Mutta suuret riskit rakennuksen kunnosta huolettivat emmekä sitten hankkineet sitä. Kakkosvaihtoehtomme mukaan ostimme tontin Kyteristä, pariskunta kertoo.

Kyterin taloja pieni

Perheen nuorimmainen 6-vuotias Aati on jo löytänyt kolme kaveria uudelta kotipaikalta. Alue on lapsiperheiden suosiossa. Sipilät ilahtuivat siitä, että alueelle saatiin katuvalot ennen pimeän ajan alkua syksyllä. Toiveissa on leikkipuisto, joka olisi tavallaan virallinen kokoontumispaikka lapsille. Alueella on mielenkiintoista seurata paikan muuttumista, kun taloja nousee lisää.

kuvat: Luiza Lehtinen