Ainutlaatuiset barokkisoittimet pääsevät oikeuksiinsa Janakkalan Barokissa

Barokkimusiikin sävelet soivat Janakkalan kirkonmäellä 29.6.-1.7.2018 jo kuudetta vuotta peräjälkeen. Helsingin Barokkiorkesteri tuo Janakkalan Pyhän Laurin kirkkoon mm. Johann Sebastian Bachin sekä hänen poikansa Carl Philipp Emmanuel Bachin sävellyksiä. Kirkossa kuuluu myös keskiajan sekä renessanssin naisten ääni, kun musiikin sanoituksien kautta päästään sukeltamaan syvemmälle naisten elämään keskiajalla.
Lisäksi Laurinmäen Keltaisella talolla päästään nauttimaan hämäläisestä kansanmusiikista erilaisilla eurooppalaisilla vivahteilla.

IMG_5022[1]Muusikko Anna-Maaria Oramo ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen

Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo, että ohjelma on rakentunut laajasti Pyhän Laurin kirkon ainutlaatuisten urkujen ympärille. Ylpeyttä aiheuttavat urut ovat ainoaa laatuaan, joilla pystyy soittamaan oikeaoppista barokkia. Tämän mahdollistaa urkujen keskisävelviritys. Häkkisen mukaan kaikki tapahtuman konsertit soitetaan niillä soittimilla, joille musiikki on alunperinkin sävelletty. Urkujen lisäksi on mahdollista kuulla mm. cembalon, fiidelin, virginaalin sekä fortepianon sointuja.

– Janakkalan Barokki mahdollistaa vanhemman ajan musiikin esittämisen eri tavoin. Helsingin Musiikkitalon tilat eivät sovellu samalla tavoin esimerkiksi keskiajan musiikin esittämiseen, Häkkinen sanoo. Janakkalan Barokki on siis Helsingin Barokkiorkesterille oiva keino tuoda tavallisen ihmisen elämään musiikkia yli 500 vuoden takaa.

– Myös festivaali-tyyppinen tapahtuma mahdollistaa ohjelmakokonaisuuden laatimisen aivan erilailla, Häkkinen kertoo.

Janakkalan Barokki järjestettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tapahtumaa järjestämässä on Helsingin Barokkiorkesterin lisäksi Janakkalan kunta sekä Janakkalan seurakunta.

20152015 vieraat saapumassa Janakkalan Barokkiin

Janakkalan Barokin avauskonsertissa 29.6. päästään kuulemaan fortepianon säestyksellä sopraanon laulantaa. Klo 18.00 alkavassa konsertissa sopraano Kajsa Dahlbäck esittää mm. Beethovenin, C.P.E. Bachin ja Franz Schubertin tuotantoa Aapo Häkkisen fortepianon säestämänä. Kajsa Dahlbäck on kokenut sopraano, joka on menestynyt sekä Suomen että ulkomaan laulukilpailuissa. Sibelius-Akatemiassa ja Göteborgin oopperakorkeakoulussa opiskellut Dahlbäck valmistelee tällä hetkellä taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa sekä toimii Vaasa Baroquen taiteellisena johtajana. Aapo Häkkinen on toiminut monien orkesterien solistina sekä johtajana Suomessa sekä ulkomailla aina Euroopan maista Aasiaan asti. Fortepianon soittoa hän on opiskellut Stanley Hooglandin opissa. Häkkinen on mm. toimittanut 1600-luvun firenzeläisen kosketinsoitinmusiikin julkaisusarjan Ut Orpheus Edizionille ja opettaa parhaillaan Sibelius-Akatemiassa sekä kansainvälisillä mestarikursseilla.

DSC_0163 Tunnelmaa tapulikahvilan edustalla vuonna 2015

Lapsille suunniteltu Lasten Barokki järjestetään lauantaina 30.6. Laurinmäen Keltaisella talolla tänä vuonna neljättä kertaa. Anni Elonen ja Louna Hosia esittävät H.C. Andersenin Sikopaimen-satuun pohjautuvan kertomuksen barokkimusiikilla sävytettynä. Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan mm. Bachin, Vivaldin sekä Landin tuotantoon sovitettuna barokkisello-barokkiviulu-duolle. Konsertti on mukaansa tempaava ja yleisö otetaan mukaan osallistumaan sen kulkuun. Esityksiä on klo 11.30 sekä 14.00.

Lasten Barokki on Janakkalan kunnan suunnittelema taidepainotteinen tapahtuma. Konsertin lisäksi on mahdollista valmistaa metsän valtiatar Mielikille koruja luonnonmateriaaleista kuvataiteilija Katja Luodon opastamana. Keltaisella talolla saa myös askarella ikioman barokkinaamion. Kirkonmäeltä löytyy tekemistä koko päivän ajan: Torpparimuseolla on mahdollista matkustaa ajassa 1800-luvulle sekä kanttori Heljä Linnan mukana pääsee ihmettelemään Pyhän Laurin kirkon vaikuttavia urkuja.

Pyhän Laurin kirkon varhaisbarokkityyliin sopivat urut pääsevät oikeuksiinsa lauantai-illan urkukonsertissa klo 18.00. Unkarilaissyntyinen Miklós Spányi soittaa kokoelman pohjoissaksalaista urkumusiikkia sekä sävellyksiä Johann Sebastian Bachilta. Spányi on opiskellut urkujen ja cembalon soittoa mm. Franz Liszt –musiikkiakatemiassa ja konsertoinut monissa Euroopan maissa. Hän on myös toiminut opettajana Oulon konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Spányi on opettanut tämän lisäksi maailmalaajuisesti monissa musiikkikorkeakouluissa sekä mestarikursseilla. Hän on keskittynyt usean vuoden ajan C.P.E. Bachin musiikkiin ja häntä pidetäänkin yhtenä tärkeimmistä Bachin musiikin esittäjistä ja tutkijoista.

DSC_0159Pyhän Laurin kirkon urut on rakentanut Martti Porthan vuonna 1993. Kuva Janakkalan Barokista 2015.

Mikä onkaan parhain keino ymmärtää tietyn aikakauden kansalaisten elämää ja kulttuuria kuin musiikin kautta! Naisten elämää keskiajalla avaa neljän naisen yhtye sunnuntaina 1.7. klo 18.00 Janakkalan Barokin päätöskonsertissa ”Secretz regretz”. Pyhän Laurin kirkossa naiskokoonpano esittää ajalle tyypillisillä soittimilla maanläheisen tulkinnan keskiajan ja renessanssin naisrunoilijoiden tuotannosta. Konsertin ohjelma on rakentunut vahvasti mm. käsitteiden kohtalo, murhe ja katumus ympärille. Mukana on tietysti myös iloisempia, ensirakkautta kuvaavia kappaleita. Anna-Maaria Oramon mukaan tutkimustyö keskiajan musiikkiin ei ole ollut helppoa, koska konkreettista ja kirjallista lähteistöä tai todistetta musiikista ei varsinaisesti ole ollut.  Musiikkitutkimuksia penkoessa työ on ollut lähes salapoliisityötä.

– Tulkinta luodaan melodian pätkästä, mikä antaa hyvin vapaat kädet musiikin tulkintaan, Oramo kuvailee työprosessia.

1100-luvun jälkeen naistrubaduurirunoilijoiden (eli trobairitzien) runoja on säilynyt muutamia ja melodioita vain yksi. Trobairitzit esittivät naishallitsijoiden hovissa runoutta melko tasa-arvoisesti miesten kanssa. Naistaitelijoiden teoksia on kuitenkin säilynyt hyvin vähän, joten Oramon mukaan tuntui oikealta tuoda heidän runojaan nykypäivään. Konsertti on hyvin tekstikeskeinen ja mukana on paljon sävellyksiä, jotka kertovat naisten elämästä keskiajan aikaan. Aihe on ajankohtainen ja mielenkiintoinen nykyajan #metoo-kampanjoiden myllerryksessä.

Janakkalan Barokin nettisivuilta voit lukea lisää ohjelmasta: https://janakkalanbarokki.fi/