Löytämisen ilo innoitti kauppamuseon perustamiseen

Hyvikkälän vanhan kansakoulun miljöön kätköistä löytyy toista kesää auki oleva kauppamuseo. Äkkiseltään vähän tylsältä kuulostava kohde osoittautuukin piristäväksi kurkistukseksi vanhan ajan kauppaan. Kristiina ja Jukka-Pekka Heleniuksen pitämä museo on saanut alkunsa pariskunnan yhteisestä keräilyharrastuksesta. 25 vuoden ajan kerätyt lukuisat esineet ovat löytäneet paikkansa vanhaksi kyläpuodiksi muuttuneen piharakennuksen itserakennetuilta hyllyiltä.

Kauppamuseon vaaka

Heleniusten kokoelma on kerätty pääosin rompetoreilta sekä yksityisten henkilöiden kätköistä. Kirpputoreilta ei juurikaan tavaraa löydy osittain korkeiden hintojen takia. Vaikka museon kokoelmissa on paljon tavaraa, on niistä valtaosa kuitenkin saatu ja loput edullisesti hankittu. Jukka-Pekka Helenius harmittelee internetin hävittäneen keräilystä hohdon ja vääristäneen tavaroiden arvoa.

– Ennen piti etsimällä etsiä ja joskus tuli uusia esineitä vahingossakin vastaan. Löytämisen ilo on tässä se paras juttu, Helenius kertoo.

Vanhaa kunnioittaen

Museon sisääntulon yhteyteen rakennetusta kauppiaan huoneesta löytyy museon vanhin esine, puinen mokkonuija, joka on peräisin vuodelta 1806. Valtaosa kokoelman tavaroista on kuitenkin 1920-70-luvuilta. Viivakoodillisia tavaroita ei kokoelmiin haluta.

Mokkonuija

– Jos joku esineistä pitäisi napata mukaan niin se olisi tämä, kertoo Jukka-Pekka Helenius. Rintamalla rakentunut puinen polkuauto on Heleniuksen mukaan suurin hänen näkemänsä puhdetyö.

Vanha puuauto

Rahallisesti arvokkaimpia esineitä kokoelmassa on 1930-luvulta peräisin oleva Brunnbergin makeisautomaatti, joka on löytynyt Hauholta ladosta.

Makeisautomaatti

Kauppamuseon hyllyiltä löytyy paljon tavanomaisia purkkeja ja purnukoita sekä myös joitakin harvinaisuuksia. Joka tapauksessa tavaraa on huomattavasti enemmän kuin normaalissa 50-luvun kaupassa.

Sen lisäksi että museon tavarakokoelma on edullisin kustannuksin kerrytetty kokoon, on myös kaupan kalustus aina lattiaa myöten rakennettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Vanhoista ikkunanpokista tehdyt hyllyt ja vitriinit luovat hyvinkin autenttista tunnelmaa museoon, ja osa kävijöistä onkin erehtynyt luulemaan, että tilassa olisi oikeasti joskus toiminut kauppa.

Bensis vetää miehiä puoleensa

Jukka-Pekka Helenius on tyytyväinen museon kävijämääriin, vaikka pelkkä sunnuntaiaukiolo sekä vähäinen markkinointi toki näkyvät siinä. Puhtaasti harrastuksena muun yritystoiminnan ohessa pyörivä museo kiinnostaa Heleniuksen mukaan kuitenkin erityisesti viisi-kuusikymppisiä, joilta löytyy paljon muistoja esillä olevista tavaroista. Varsinkin naisväki intoutuu muistelemaan joskus jopa hurjiakin tarinoita vanhan ajan kaupoista, joissa moni on ollut aikanaan kesätöissä.

– Koska naiset jäävät ihastelemaan kahvipurkkeja, avasimme tänä kesänä ”nostalgiabensiksen” jonne miehet puolestaan voivat mennä katselemaan vanhoja öljypurkkeja, naurahtaa Helenius.

Nostalgiabensis

Nostalgiabensis onkin hieno täydennys vanhan ajan kaupan oheen. Ovat jotkut jopa luulleet, että kyseessä olisi ihan oikea bensa-asema, mutta polttoainetta ei ole silti kuitenkaan museolla kaupan.

Bensiksen puolelta löytyy mm. vuodelta 1927 peräisin oleva Shellin melkein virheetön öljykannu, joka on löytynyt yksityishenkilön kätköistä. Helenius kertoo, että museossa vierailtuaan ihmiset ottavat melko usein yhteyttä sen tiimoilta, että heiltäkin saattaisi löytyä jotain museon kokoelmaan sopivaa.

Museo löytyy osoitteesta Jokirannanpolku 9, Janakkala ja on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-17 kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Maksulliset vierailut ryhmille ovat mahdollisia myös muina ajankohtina sovitusti.

Lisätiedot www.jpmaalaushuone.fi/sekatavarakauppamuseo