Hehkumatilla on lämmin ja energiaa säästävä sydän

Turenkilainen Matti Hurtta aloitti uransa riista- ja kalatalouden leivissä, mutta miehen sisällä asusti sen verran kiihkeä kaupparatsu, että myyntityö vei pian tutkijan mennessään. Samanaikaisesti kun Hurtta on tuonut, vienyt ja myynyt jos vaikka mitä, kuten veneitä ja hirsitaloja, miehen päässä on ollut keksijänhattu. Hurtta on ikänsä ideoinut ja kehittänyt uusia tuotteita, joista mainittakoon vaikka vedenpitävä kelluva kännykkäkotelo, jonka läpi voi puhua puheluita.

Vaikka monet ideoista on varastettu ja viety massatuotantoon kaukomaille, ei keksijä mahda luonteelleen mitään; uusia ideoita syntyy. Kuten Hehkumatti.

– Jossain vaiheessa ajauduin mukaan kivibisnekseen ja tutustuin oliviini-diabaasiin. Se on suomalainen kivilaji, jolla on aivan häkellyttävän hyvä lämmönvarauskyky ja joka luovuttaa lämpöä todella hitaasti, Hurtta kertaa.

– Pohdin, miten tuota ominaisuutta voisi hyödyntää muuallakin kuin saunan kiuaskivissä.

matti_hurtta

Ensiksi kiven hyödyntämismahdollisuuksia selvitettiin Kiinan ja Japanin markkinoilla, joissa kiveä käytetään paljon mm. ruuanlaitossa. Aasiassa kiven ominaisuuksista innostuttiin kyllä, mutta sen ympärille olisi pitänyt rakentaa niin massiivinen tuotantokuvio, etteivät siihen yhden miehen rahkeet olisi riittäneet.

Lopulta syntyi Hehkumatti, varaava sähköä säästävä lämmitin.
Teräksisen ulkokuoren sisällä on kiukaista tuttu vastus, joka kuumentaa sitä ympäröivän kiven. Lämmitin varaa itsenä kuumaksi ja lämmittää huoneilman.

– 1 ½ vuotta kestäneiden testien tulokset olivat hämmästyttäviä. Hehkumatti lämpenee uskomattoman vähällä sähköllä ja luovuttaa lämpönsä todella hitaasti.

Eniten Hehkumatti säästää sähkölaskussa, kun sillä korvataan suora sähkölämmitys ja varaaminen tehdään halpaan yösähkön hintaan. Mutta säästö on huomattava, vaikka käytössä ei olisikaan yösähkötariffia.

Mökillä Hehkumatin voi lämmittää myös aggregaatilla, aurinko- tai tuulienergialla.

Hehkumatti painaa vähän yli 200 kiloa, se on helppo kuljettaa, sillä laite ja kivet on pakattu 20 kilon pakkauksiin, eikä sen asennukseen tarvita muuta kuin sähköpistokkeen seinään työntäminen. Se ei tarvitse huoltoa eikä kuluvia osia ole. Pienhiukkaspäästöjä ei tule eikä matti pidä minkäänlaista ääntä.

– Jos mökillä on älypistorasiaan kytketty Hehkumatti, mökin saa lämpimäksi tekstiviestillä haluttuun aikaan, Hurtta hehkuttaa.

www.hehkumatti.fi