Harvialan pajasta kuuluu kolke ja kilke

Seppä Tervarauta alias Pasi Raivio vuokrasi viitisen vuotta sitten Harvialan kartanon vanhan saunarakennuksen ja siirsi sinne pajansa. Hän kiertää kesäisin festareilla ja markkinoilla myymässä itse valmistamiaan takorautaisia ja pronssisia koruja sekä puukkoja. Seppä tekee muitakin taontatöitä sekä kengittää hevosia pajallaan. Hänellä on sepän koulutuksen lisäksi muinaistekniikan artesaanin koulutus, jossa hän erikoistui rautakautiseen ja keskiaikaiseen taontaan.

– Tämä Harvialan kartanon alue on tosi hyvä miljöö työskennellä, sanoo Seppä Tervarauta.

– Korujeni aiheet ovat kalevalaisen ja viikinkiajan mallistoa. Muokkaan korumalleja myös jonkin verran niin että ne ovat enemmän oman näköisiä. Mytologia kiehtoo minua tässä työssä. Muinaishenkiset korut ovat kiinnostavia.

tulisuihku rajattu

Seppä toivoisi Harvialan kartanon alueen kehittyvän niin, että sinne tulisi lisää hevostoimintaa eli kengitystä, ajamista ja työhevostoimintaa.Hän on seurannut innostuneena uutisia Janakkalan muinaismuistojen löytymisestä.

– Olen itse tehnyt 15 vuotta muinaiskoruja ja tutkinut vanhaa kirjallisuutta ja arkeologiaa. Sitten täältä läheltä alkaa löytyä maastosta juuri sellaisia pronssisia koruja, joita olen tehnyt. Se tuntuu tosi hienolta! Harvialan alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Tällä seudulla oli asutusta jo tuhat vuotta sitten.