Vuoden kylässä toteutetaan hullutkin ideat

Vähikkälän kylällä on ollut tänä vuonna hurja vauhti päällä, eikä hiipumisen merkkejä näy. Kesän kruunasi elokuun lopussa kyläläisten, kesäasukkaiden ja Vähikkälän Suvipuodin yhteiset kesäkauden kuoppajaiset, joita vietettiin paikallisen ruuan ja musiikin kera.


Hämeen Kylät ry tutustui taloon elokuussa.

Meno ja meininki on huomattu muuallakin, Vähikkälä valittiin Hämeen vuoden kyläksi 2019.

–   Itsellemmehän me näitä juttuja tehdään, mutta tuntuuhan se hienolta, että tekemisemme saavat näkyvyyttä ja ne huomataan muuallakin, sanoo kyläyhdistyksen, Vähikkälän Väljämän puheenjohtaja Minna Mäenpää.

Minna ja kylähulluiksi itseään kutsuvista aktiiveista Erika Mantere sekä Jari ja Satu Anttila ovat ehtineet Seuratalolla pohtimaan kylätoiminnan ydintä. Satu ja Erika ovat juuri palanneet Kauhavalta paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumasta lukuisten uusien ideoiden kera.

Vähikkälässä uuden sukupolven kylätoiminta sai alkunsa taistelusta oman kyläkoulun puolesta. Valtuuston päätettyä koko kouluverkon säilyttämisestä, kunhan oppilasmäärät pysyvät sovituissa rajoissa, energiaa on riittänyt muuhunkin. Toiminta on siirtynyt enemmän Seuratalon ja sen kehittämisen ympärille.

– Vähikkälässä halutaan kuitenkin kehittää kylän lähipalveluita kokonaisuudessa kunnan tai kuntien kanssa tiiviissä yhteistyössä. Miten koulutoiminta olisi jatkossa osa sitä, on tietysti mietittävä yhdessä kunnan kanssa, Minna toteaa.

–  Vähikkälässä kylätoiminnassa on mukana todella monta yhdistystä, eikä se lepää vain muutaman ihmisen hartioilla, Jari Anttila pohtii.

–   Ja meillä on tehty aika rohkeita avauksia ja hypätty ideoinemme suoraan valtakunnan mittakaavaan, muut jatkavat.

Esimerkiksi Olavi Uusivirran konserttien järjestelytalkoisiin tuli ihmisiä ympäri Suomen.

Vähikkälä on myös ainoa hämäläinen kylä, joka on mukana Suomen älykkäin kylä –kilpailussa. Kyse on kisasta, mutta myös sparrauksesta, jossa tarkoituksena on auttaa kyliä etsimään älykkäitä, esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntäviä, ratkaisuja tämän hetken ja tulevaisuuden haasteisiin.

Niin, se Olavi.

Kaikki sai alkunsa Suvi Pesosen ajatuksesta että puurtamisen rinnalle on pakko keksiä välillä jotain kivaa ja se kiva voisi olla Olavi Uusivirran keikka Vähikkälässä. Kuulostaa utopistiselta, mutta ei mennyt montaakaan viikkoa, kun keikan hinta oli joukkorahoituksella saatu kasaan. Huikean hillitön  ja samalla tunnelmallinen keikka pidettiin syksyllä 2018.


Lavalla Olavi Uusivirta

Sillä reissulla artisti itse ihastui Vähikkälään niin, että halusi keväällä juhlistaa uuden levyn julkaisuaan peräti neljällä keikalla Vähikkälässä. Konserttisarja oli yhdistysten väeltä ja muilta talkoolaisilta valtava, mutta antoisa ponnistus. Konserttia varten kunnostettiin Leader-rahoituksen turvin puuceet ja niistä tulikin somistuksineen varsinainen hitti.

Minna ja hittihuussit.

–  Meitä kaikista aktiivisimpia on tässä tekemisen ringissä kymmenisen henkeä ja seuraavalla kehällä toiset kymmenen, mutta kun apua tarvitaan, niin talkoisiin saadaan aina isompi joukko.

–  Seuratalon pihaa kun siivottiin, niin ohiajavista autoistakin tultiin vähäksi aikaa auttamaan.

Osa kyläaktiiveista on syntyperäisiä vähikkäläläisiä, osa sinne muuttaneita. Tekemistä leimaa hyvä yhteishenki niin ihmisten kuin eri yhdistysten välillä ja se, ettei keneltäkään vaaditaan yhtään sen enempää kuin on valmis antamaan. Kyläaktiivit elävät melkein kaikki kiireisiä, omien töiden ja pienten lasten täyttämiä ruuhkavuosiaan. Lapset kulkevat touhuissa mukana.

– Meille tämä on elämäntapa ja harrastus, ”kylähullut” sanovat.


Kesän 2019 neljällä kylälounaalla kävi yhteensä lähes 300 syöjää.

Tekemisen lista on hengästyttävän pitkä. Seurataloa remontoidaan niin kunnan kuin Kotiseutuliiton avustusten turvin. Sinne saadaan myös lisää liikuntavälineistöä kunnan haja-asutusalueen liikuntapaikka-avustuksella. On sulkapalloa, liikuntaryhmiä, askartelukurssia, kyläturvallisuuspäiviä ja eräkoulutusta koululaisille. Kesällä työllistettiin kolme kesätyöntekijää Osuuspankin tuella ja Suvi Pesonen joukkoineen järjesti kylälounaita. Juhlia on tulossa lisää, kuten itsenäisyyspäivän gaala. Haaveissa on kyläsauna ja ulkokuntoiluvälineiden hankinta ja tavoitteena ottaa sosiaalinen media vielä nykyistä paremmin haltuun.

Kylän maine on levinnyt niin, että siihen tullaan tutustumaan kauempaakin. Syksyllä vieraaksi odotetaan haja-asutusalueiden liikkumishaasteita pohtivan KLASH-kuntakisan joukkoja sekä kansainvälistä ENDR Smart Village –ryhmää.

Tarinan pääkuvassa portailla istumassa Erika (vas.), Jari, Minna ja Satu.

Facebook-sivuille.